Ο Σκηνοθετης

..

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έχει μια σταδιοδρομία γεμάτη δημιουργικότητα και μετρά πολλές εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες στον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση. 

Οι πιο σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του είναι οι:

*Καβάφης (1996)

Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερης ταινίας, Φωτογραφίας, Β’ γυναικείου ρόλου στην Μάγια Λυμπεροπούλου, 2 διεθνή βραβεία για την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Γάνδης (Βέλγιο) και στο Διεθνές φεστιβάλ Valencia (Ισπανία).

Συμμετείχε επίσημα στα Διεθνή φεστιβάλ Τορόντο, Βερολίνου, και σε άλλα 50 διεθνή φεστιβάλ. Ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία στα διεθνή Φεστιβάλ Γάνδης (Βέλγιο),  Mar del Plata (Αργεντινή), Sao Paolo (Βραζιλία), Setubal (Πορτογαλία), Jerusalem (Israel), Montpellier (Γαλλία) και πολλά άλλα.

Προβαλλόταν για 12 συναπτά έτη στον κινηματογράφο Accattone στο Quartier Latin του Παρισιού.

*El Greco (2007)

Διεθνής Ελληνο-ισπανο-ουγγρική συμπαραγωγή με ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα (1.200.000 θεατές).

Καθιέρωσε διεθνώς τον EL GRECO ως Έλληνα ζωγράφο. Μέχρι τότε αναγραφόταν διεθνώς ως Ισπανός ζωγράφος.

Διακρίθηκε ως Χρυσή Ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο.

Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας, Μουσικής στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, Βραβείο Β’ ρόλου στον Σωτήρη Μουστάκα. 

Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο ΕΤΕΚΤ για την τεχνική της αρτιότητα.

Η ταινία επίσης τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο Goya στην Ισπανία για τα κοστούμια της Ισπανίδας Lala Huete, και το Διεθνές βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καΐρου για τον Ισπανό ηθοποιό Juan Diego Botto.

Ακόμα, ο Γιάννης Σμαραγδής τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο ‘GIUSEPPE SCIACCA’ 2008 στη Ρώμη ως καλύτερος διεθνής σκηνοθέτης και το Διεθνές βραβείο ‘Σοφίης’ του Πανεπιστημίου Αθηνών στους Δελφούς.

Η ταινία EL GRECO έτυχε διεθνούς διανομής στην Ισπανία, την Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ρωσία.

Το 2014, διεθνές έτος EL GRECO, οργανώθηκαν προβολές της ταινίας σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου (Περού, Χιλή, Καναδάς, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Πολωνία,  Ολλανδία, Γερμανία, Αιθιοπία, Ουγκάντα κ.α.) με την συνεργασία των πρεσβειών Ελλάδος και Ισπανίας.

*Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι (2012)

Μια ταινία τιμής στους Έλληνες της Διασποράς που θέμα της είναι ο ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης, ο οποίος έδρασε ως έμπορος στη Ρωσία. Διεθνής συμπαραγωγή με διεθνές cast (Sebastian Koch, John Cleese, Katherine Deneuve, Juan Diego Botto, Evgeni Stychkin) και καλό box office 380.000 εισιτηρίων στην Ελλάδα. Έτυχε διεθνούς διανομής από την Αμερικάνικη εταιρεία διανομής Vision Films Inc.

Κυκλοφορεί σε DVD στην Αμερική, τον Καναδά, την Αγγλία, την Γερμανία, την Ρωσία, την Κίνα κ. α.

Συμμετείχε επίσημα στο διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο, της Σαγκάης, της Pantalla Pinamar (Αργεντινή) κ.α.

Μετά την προβολή της ταινίας Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι, ο Γιάννης Σμαραγδής το 2013 ψηφίστηκε στο διαδίκτυο ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης.  

*Καζαντζάκης (2017)

Είναι η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, το σενάριο της οποίας στηρίζεται πάνω στην μεγάλης λογοτεχνικής αξίας αυτοβιογραφίας του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα «Αναφορά στον Γκρέκο».

Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της μεταπαραγωγής (post production) και θα είναι έτοιμη για προβολή στους κινηματογράφους το Φθινόπωρο του 2017.

*Στην Ελληνική τηλεόραση δημιούργησε σειρές με τεράστια επιτυχία και θεαματικότητα, όπως η σειρά Χατζημανουήλ (1984) και Χαίρε Τάσο Καρατάσο(1986),  η οποία τιμήθηκε και με το βραβείο σκηνοθεσίας.

Η κινηματογραφημένη σειρά Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται… (1989), θεωρήθηκε η καλύτερη τηλεοπτική σειρά στην Ελλάδα από καταβολής ελληνικής τηλεόρασης.

*Η ταινία  Καλή σου νύχτα, κυρ-Αλέξανδρε (1980) για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η πρώτη ταινία για την ΕΤ-1, έτυχε μεγάλης επιτυχίας, προβλήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού και στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η ταινία προβλήθηκε σε 2 κινηματογράφους της Αθήνας.

*Επίσης, δημιούργησε πολλά ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρατική τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία, όπως το ‘Αναζητώντας τον Ιωάννη Βαρβάκη’ (2010) και το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ ‘Σπύρος Λούης’ (2004) το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Μιλάνο, “Guirlande d’ Honneur 2004”.

 

*Το 2017 σκηνοθέτησε την Όπερα των Σκιών για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

*Ως καθηγητής δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

*Το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά μετά από 10μηνη θητεία παραιτήθηκε.

*Το 2012 η ταινία El Greco σε λίστα στον διεθνή ιστότοπο IMBD κατατάσσεται μέσα  στις 10 καλύτερες διεθνείς ταινίες που έχουν δημιουργηθεί για ζωγράφους (http://www.imdb.com/list/ls009669219/).

*Το 2014 υπήρξε στη λίστα των προταθέντων προσωπικοτήτων εκτός πολιτικής σκηνής για  το υπέρτατο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

*Το 2015 δώρισε 14 αναδημιουργημένα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.